Dostupni linkovi

Srbija i EU: Medijska reforma ključni prioritet


Primena Medijske strategije, posebno njenih delova o transparentnosti vlasništva i finansiranju medija, sada je ključni prioritet, više nego ikada, imajući u vidu odluku Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom, saopštio je Generalni direktorat Evropske komisije za proširenje.

U pismu koje je šef Odeljenja za Srbiju Mirijam Feran, po nalogu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, uputila novinskim agencijama FoNet i Beta, napominje se da je u toj oblasti "neophodan opipljiv napredak".

Feran navodi da mora biti "potpuno obezbeđena" usklađenost državnog finansiranja medija na različitim nivoima sa pravilima o državnoj pomoći, uključujući tu i finansiranje kroz reklamne kampanje iz javnih izvora.

U odgovoru beogradskim novinskim agencijama FoNet i Beta, Feran se poziva na stav komesara Filea da je "političko uplitanje u medijske slobode" jedno od ključnih pitanja sa kojim će se zemlje kandidati sresti u postupku pridruživanja EU.

"To se najpre odnosi na transparentnost vlasništva i finansiranje medija. Ovaj aspekt je ključna odrednica u Medijskoj strategiji, čija primena i dalje ostaje najvažnija", navodi Feran.
XS
SM
MD
LG