Dostupni linkovi

Okupljanje širom SAD zbog presude Cimermanu


Sedam dana nakon što je porota donela oslobađajuću presudu Džordžu Cimermanu za ubistvo nenaoružanog afroameričkog tinejdžera Trejvona Martina, građani SAD su počeli da se okupljaju da bi na skupovima širom zemlje u najmanje sto i jednom gradu izrazili na miran način nezadovoljstvo zbog sudske odluke.

Skupove pod nazivom "Pravda za Trejvona" organizovala je Nacionalna akciona mreža koju predvodi borac za ljudska prava tamnoputi Al Šarpton i to u gradovima od Njujorka i Los Anđelesa do Vičite, Kanzas i Birmingema, Alabama, javio je AP.

Skupovi su zakazani za podne po lokalnom vremenu.

Ove sedmice, američki državni tužilac Erik Holder najavio je da će Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država nastaviti istragu o ubistvu Trejvona Martina

Nakon što je oslobođen, Cimermanu ne može ponovo da se sudi za to delo, ali federalne vlasti imaju mogućnost da pokrenu civilnu parnicu protiv njega, za naknadu štete, ako se ustanovi da je ubistvo počinjeno iz rasnih pobuda.

Zbog oslobađanja Cimermana širom SAD već su održani protesti, a u crkvama su mnoge mise posvećene ubijenom Martinu. Većina demonstracija bila je mirna, a najveći protest bio je 14. jula, u Njujorku, gde je mali miting prerastao u skup nekoliko hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG