Dostupni linkovi

Karzai odobrio izborni zakon


Afganistanski predsjednik Hamid Karzai odobrio je u subotu zakon o predsjedničkim i lokalnim izborima sljedeće godine, što bi trebalo da omogući glatku tranziciju vlasti 2014. godine i konačno povlačenje preostalih stranih trupa u zemlji.

Karzai je potpisao dekret i time odobrio zakon koji definiše pravni okvir za izbore sljedeće godine, a koji je parlament usvojio početkom nedjelje, saopćio je kabinet afganistanskog predsjednika, prenosi agencija Reuters.

Karzaijeva odluka je očekivana, a zakon ima podršku međunarodnih faktora. Slobodni i transparentni izbori uslov su za nastavak pomoći stranih donatora Afganistanu.

Karzai je prošle nedjelje odobrio drugi neophodan zakon koji se tiče uloge i strukture izborne komisije i posmatrača koji će pratiti izbore. O ovim zakonima mjesecima se vodila debata i konačno su dobili zeleno svjetlo zajedničke komisije koju čine poslanici gornjeg i donjeg doma afganistanskog parlamenta.

Izbori za novog predsjednika i članove vijeća u 34 provincije biće održani 5. aprila iduće godine, a po novom zakonu, kandidati za predsjedničke izbore treba da se prijave do 16. septembra.

Ambasador EU u Afganistanu Vigaudas Usakas rekao je da novi zakoni pokazuju da "Afganistanci mogu da uzmu sudbinu u svoje ruke".

Karzai, čiji drugi petogodišnji mandat ističe sljedeće godine, nema pravo da se kandiduje treći put.
XS
SM
MD
LG