Dostupni linkovi

Posthumno odlikovan Kim Džong Il


Severna Koreja posthumno je bivšem lideru Kim Džong Ilu dodelila novu medalju, uoči obeležavanja šest decenija od okončanja korejskog rata, prenose agencije.

Odluku o tome donelo je predsedništvo parlamenta, prenosi korejska agencija KCNA, navodeći da je "Kim Džong Il je bio patriota bez premca koji je razbio impearialističko-reakcionarske pokušaje izolacije Severne Koreje“.

Kim Džong Il je umro decembra 2011.godine.

KCNA, kako prenosi AFP, navodi da je medalja uspostavljena u aprilu i dodaje da je politika "prvo vojska“ važno sredsvo "u odbrani zemlje i borbi protiv imperijalizma i SAD."

Kim, kojeg je zamenio njegov mlađi sin Kim Džong Un, dobio je brojne najviše medalje zemlje, između ostalih i heroja zemlje, velikog generala.

Današnje saopštenje dato je nedelju dana uoči obeležavanja 60.godišinjice potpisivanja primirja koje je donelo kraj korejskog rata 27.jula 1953. godine.

Severna Koreja priprema proslave, koje će uključiti vojne parade, masovne performanse, sportske manifestacije i vatromet širom zemlje.

Pjongjang tvrdi da je Severna Koreja pobedila u ratu koji je počeo 1950. godine, iako je primirje ostavilo granice na onim linijama na kojima je započeo konflikt.
XS
SM
MD
LG