Dostupni linkovi

Pet osoba osuđeno na zatvorske kazne zbog havarije Kosta Konkordije


Italijanski sud prihvatio je danas nagodbu i osudio pet zaposlenih kompanije Kosta kročere, čiji se kruzer Kosta konkordija nasukao i prevrnuo 2012. godine, kada su stradale 32 osobe.

Petorica zaposlenih su osuđeni za višestruko ubistvo iz nehata i nemar.

Sud u italijanskom gradu Groseto je koordinatora za krize kompanije Kosta kročere Roberta Feraninija kaznio sa dve godine i 10 meseci zatvora.

Direktor brodskog hotela dobio je kaznu zatvora od dve godine i šest meseci, a kormilar i još dva oficira osuđeni su na kazne od jedne godine i osam meseci do jedne godine i 11 meseci.

Nagodbe s njima su obrađivane odvojeno od suđenja kapetanu Koste konkordije Frančesku Sketinu, koji je optužen za ubistvo iz nehata i napuštanje broda.

Putnički luksuzni kruzer Kosta konkordija nasukao se na stenu i prevrnuo kod ostrva Điljo, u pokrajini Toskana, jer se previše približio obali u nameri da "pozdravi" stanovnike ostrva. Na brodu je bilo 4.229 putnika i članova posade.

Kapetan je u četvrtak zatražio od sudija da narede da se istraže ostaci luksuznog kruzera kako bi se utvrdilo zašto su mu električni i ostali sistemi otkazali pošto se nasukao.

Odbrana je zatražila nagodbu prema kojoj bi Sketino dobio tri godine i pet meseci zatvora u zamenu za delimično priznanje krivice za brodolom.
XS
SM
MD
LG