Dostupni linkovi

EK: Gasi se Komunalkredit banka


Evropska komisija (EK) je dala zeleno svetlo za gašenje Komunalkredit banke, koju je država preuzela 2008.nakon što je upala u krizu.

Namere gašenja su u saglasnosti sa pravilnikom za državnu pomoć, sapštila je komisija.

Komunalkredit će zaustaviti nova poslovanja, zbog čega se više neće pojavljivati kao konkurent na tržištu, a nakon primene plana, nestaće u potpunosti sa tržišta, navodi se u saopštenju EK, koja ističe da će to minimizovati negativne posledice po konkurentnost koje su usledile posle državne podrške.

Istovremeno, EK smatra mogućim da će biti potrebna dalja državna pomoć.

"Plan predviđa da Komunalkredit može da sama preuzme, bez dodatne državne podrške, troškove primene. Ako je potrebno Austrija će staviti na raspolaganje potreban kapital i likvidnost", ukazuje se u Briselu.

U martu 2011. godine EK je odobrila državnu pomoć za sanaciju banke. Plan restukturisanja koji je ponudilo Ministarstvo finansija, predviđao je da se ta banka proda do decembra prošle godine. U maju ove godine, međutim, prodaja je prekinuta zbog nedostatka ponuda.

Akcija prodaje je očigledno u potpunosti propala, jer je sama banka saopštila da su sada moguće prodaje delova poslovnih aktivnosti. Država je, međutim, za ovu godinu predvidela da će prodajom Komunalkredita dobiti 250 miliona evra.

Država je 15. septembra 2008. preuzela Komunalkredit banku koja je bila specijalizovana za finansiranje opština. Spekulacije sa osiguranjima kredita bile su uzrok kraha te banke, koji je država sprečila, kako bi izbegla posledice po ostatak bankarskog tržišta.
XS
SM
MD
LG