Dostupni linkovi

Vašington nije spreman da nastavi pregovore sa Pjongjangom


Vašington nije spreman da nastavi šestočlane pregovore o severnokorejskom nuklearnom programu, uprkos nameri da sa drugim partnerima sarađuje po pitanju nuklearnog razoružanja Korejskog poluostrva, ocenjuju stručnjaci.

"Mislim da bi stav SAD bio da je prerano da se vrate šestočlanim pregovorima. Mislim da Kina to razume", rekla je Boni S. Glejzer, savetnica za azijska pitanja pri vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije.

Ona je navela da Kina i SAD treba da sarađuju, zajedno sa Južnom Korejom, kako bi se Pjongjangu jasno stavilo do znanja "koji su koraci neophodni da bi se vratili diplomatskom rešavanju problema".

U okviru pete runde Strateškog i ekonomskog dijaloga SAD i Kina su prošle nedelje istakle da će se zalagati za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Šestočlani pregovori u kojima učestvuju pored Kine i Japana, Severna i Južna Koreja, SAD i Rusija imaju za cilj nuklearno razoružanje Severne Koreje.

Pjongjang je napustio pregovore 2009, i tada izvršio drugu nuklearnu probu, ali je u poslednje vreme više puta izrazio želju za nastavak tih pregovora.
XS
SM
MD
LG