Dostupni linkovi

G20 želi da velike kompanije plaćaju veći porez


Velike multinacionalne kompanije koje veći deo poreza plaćaju u zemljama gde je to za njih najpovoljnije, možda više neće moći tako lako da izbegavaju svoje obaveze jer su vodeće svetske privrede rešene da tome stanu na put.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u petak je objavila da su se ministri finansija Grupe 20, koju čini 20 industrijski najrazvijenijih zemalja, dogovorili na sastanku u Moskvi o novom planu ubiranja poreza.

Taj plan koncipiran je u 15 tačaka i trebalo bi da stane na put kompanijama koje svoje poreze plaćaju u drugim državama. Ukoliko mere budu prihvaćene, biće sprovedene u naredne dve godine.

Posebna ciljna grupa novih mera je takozvana "digitalizovana privreda", odnosno kompanije koje zarađuju međunarodnom trgovinom koju je nekada teško pratiti.

Kompanije poput Gugla, Amazona i Fejsbuka naći će se tako na udaru poreskih vlasti. Ministri insistiraju da plan nije usmeren na gušenje poslovnih aktivnosti, već na uvođenje transparentnijeg poslovanja i plaćanja poreza.
XS
SM
MD
LG