Dostupni linkovi

Češki sud je oslobodio iz pritvora Janu Nagjovu, ljubavnicu i bivšu pomoćnicu svrgnutog premijera Petra Nečasa, koja je bila uhapšena zbog zloupotebe položaja.

Nagjova je bila u pritvoru od 15. juna. Optužnica protiv nje još je na snazi, preneo je AFP.

"Nekoliko svjedoka je ispitano i pronađeni su dokazi, tako da više nema potrebe za policijskim pritvorom", saopšteno je iz regionalnog suda u Ostravi.

Tužilaštvo tvrdi da je Nagjova ponudila unosne poslove trojici bivših poslanika Nečasove stranke, u zamjenu za njihove ostavke.

Optužnica je, takođe, tereti da je nezakonito naložila vojnoj obavještajnoj službi da prati suprugu premijera, Radku Nečasovu, od koje se Nečas razvodi posle 25 godina braka i s kojom ima četvoro dece.

Pored Nagjove, osumnjičeno je još sedam istaknutih funkcionera Nečasove administracije, ali je samo jedan - oficir vojne obavještajne službe - zadržan u pritvoru.

Vrhovni sud je u utorak zaključio da su trojica bivših poslanika, koji su takođe osumnjičeni, uživali imunitet u vrijeme na koje se odnosi optužnica i oni su pušteni iz pritvora.

Nečas je 17. juna podnio ostavku na mjesto premijera i šefa Građanske demokratske stranke, posle višednevnih političkih turbulencija.

Bivši premijer je prošle sedmice u intervjuu dnevniku "Pravo" priznao da je u ljubavnoj vezi s Nagjovom i poručio da je i dalje u potpunosti podržava.

Nečas (48), koji je dočekao Nagjovu po njenom izlasku iz zatvora, optužio je tužilaštvo da je drži u pritvoru kako bi na nju vršilo pritisak i kritikovao je policiju zbog "neverovatnog ponašanja".
XS
SM
MD
LG