Dostupni linkovi

Izraelsko-palestinski pregovori: SAD za, Abbas sumnjičav, Hamas protiv


John Kerry i Mahmud Abbas
Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas održao je sastanak da bi ocijenio prijedlog američkog državnog sekretara Johna Kerryja o početku mirovnih pregovora između Izraela i Palestine kako bi se pronašlo trajno rješenje.

Podsjetio je da je Kerry iznio prijedlog da Palestina i Izrael započnu mirovne pregovore dok bi Izrael kao ustupak obustavio izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu na period od tri mjeseca, kao i da oslobodi političke zatvorenike.

Glasnogovornik Hamasa Sami Ebu Zuheyr za agenciju Anadolija (AA) je izjavio da Hamas ne podržava pregovore Palestine i Izraela.

“Hamas je protiv ideje da se palestinska vlada vrati za pregovarački stol sa okupatorskim cionističkim režimom. Ovo vidimo kao izdaju nacionalnih interesa. Samo će Izrael profitirati ovakvim uvjetima”, istakao je Zuheyr.

Istakao je da Izrael ideju o pregovorima koristi kako bi prekrili nasilje i zločine protiv Palestinaca.

“Izrael koristi pregovore da sakrije kriminalne radnje u vezi sa izgradnjom naselja i širenja na palestinski teritorij. Hamas ne prihvata pritisak koji vrše arapski ministri kako bi se započeli mirovni pregovori. Arapi bi trebali da budu uz palestinski narod”, kazao je Zuheyr.

Lider pokreta Islamske borbe Ahmed el-Mudellel izjavio je da Izrael tvrdnje o pregovorima koristi kako bi se u javnosti manje raspravljalo o embargu u Gazi.

“Početak pregovora sa Izraelom je velika greška. Abbas ne bi smio napraviti tu grešku i pregovarati sa Izraelom. Palestina ne smije prihvatiti pregovore sa Izraelom. Ovi pregovori neće donijeti ništa pozitivno za palestinski narod. Dok svi govore o mirovnim pregovorima, Izrael i dalje nastavlja izgradnju naselja”, rekao je Mudellel.
XS
SM
MD
LG