Dostupni linkovi

Kairo:Okupljanje pristalica Morsija


Nekoliko hiljada pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija okupilo se u Kairu tražeći povratak na vlast islamističkog šefa države.

Njegovi protivnici za danas takođe planiraju okupljanje.

Više od dvije sedmice nakon što je moćna vojska smenila Morsija još nema znakova da je blizu razrješenje krize koja je podijelila najmnogoljudniju arapsku zemlju i uzbunila njene zapadne saveznike, navodi Rojters.

Morsijevo Muslimansko bratstvo pozvalo je na demonstracije širom zemlje, optužujući šefa oružanih snaga generala Abdela Fataha al-Sisija da je izvršio državni udar i svrgao s vlasti prvog demokratski izabranog predsednika.

Vojska je ranije saopštila da će intervenisati nakon velikih uličnih protesta protiv Morsija, koji je kritikovan za nesposobnost. Posle toga ga je smenila i uvela prelaznu vladu da pripremi izbore. U toj vladi nema pripadnika Morsijevog "Muslimanskog bratstva" ili drugih islamističkih partija koje su bile u prethodnom kabinetu.

Morsijeve pristalice se sada svakodnevno okupljaju ispred džamije u kairskom predgrađu Nasr sitiju. Na hiljade njih došlo je danas da protestuje, posle podnevne molitve.

"Večeras, večeras, Sisi odlazi večeras", uzvikivale su Morsijeve pristalice. U novoj vladi, Sisi je prvi zamenik premijera i ministar odbrane, koji je i do sada bio na čelu tog ministarstva.

U svom prvom obraćanju naciji, privremeni lider Egipta Adli Mansur izjavio je u četvrtak da će štititi zemlju od onih koji žele haos i nasilje.

Mansur je kazao da Egipat prolazi kroz odlučujući period u svojoj istoriji u kome neki pokušavaju da "uvuku zemlju u nepoznato" i izazovu haos, preneo je AP.

"Oni žele da ovaj period bude uvod u nasilje, a mi želimo da ostvarimo koncept zaštite života i afirmacije ljudskih vrednosti", naveo je on.

Mansur je kazao da je njegova vlada riješena da uspostavi stabilnost i bezbjednost.

Egipatska vojska je oštro upozorila da neće tolerisati nasilje na današnjim protestima.

Tamarud, pokret mladih, koji je 30. juna organizovao velike proteste protiv Morsija, takođe planira da danas organizuje demonstracije, a jedne od njih će biti u blizini skupa na kojima su Morsijeve pristalice.

Policija je danas pojačala mere bezbjednosti tako da je 10 oklopnih vozila parkirano na mostu preko Nila u centralnom dijelu Kaira i to je put kojim bi islamistički demonstranti trebalo da idu ukoliko hoće da dođu do Trga Tahrir.
XS
SM
MD
LG