Dostupni linkovi

Papa osnovao komisiju za reforme u Vatikanu


Papa Franjo
Papa Franjo
Papa Franjo osnovao je specijalnu komisiju za reformisanje ekonomske i administrativne službe u sjedištu Katoličke crkve, saopštio je danas Vatikan.

Komisija će podnositi izvještaje direktno papi i davaće mu savjete o ekonomskim pitanjima, unaprijediće transparentnost i osiguraće pravilnu primjenu principa računovodstva, navodi se u saopštenju.

Papa Franjo već je osnovao odvojenu komisiju za reformisanje Vatikanske banke, prenio je Rojters.

Ova banka i vatikanska administracija bili su zahvaćeni velikim skandalima u vrijeme kada je Katoličku crkvu vodio prethodni papa Benedikt Šesnaesti.

Komisija će "sastaviti nacrt reformi institucija Svete stolice, s ciljem da se pojednostave i racionalizuju postojeća tijela i pažljivije planiraju ekonomske aktivnosti kompletne vatikanske administracije", dodaje se u saopštenju.

Komisija će svojom "tehničkom podrškom, specijalističkim savjetima razvojem strateških rješenja doprinijeti poboljšanju, kako bi se izbjegla zloupotreba ekonomskih resursa, poboljšala transparentnost i proces kupovine robe i usluga".

Vatikan je prošle godine bio potresen skandaloznim curenjem u medije dokumenata u kojima se govori o navodnoj korupciji u vatikanskoj administraciji.

Kardinali koji su izabrali papu Franju na konklavi u martu apelovali su na njega da očisti vatikansku upravu.
XS
SM
MD
LG