Dostupni linkovi

OHR: Ne treba dizati tenzije u Srebrenici


Visoki predstavnik Valentin Inzko smatra da porodice žrtava, bez obzira na njihovu nacionalnost, trebaju imati pravo da odaju počast svojim najmilijim, kazao je Agenciji Fena glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić, komentirajući saslušanja preživjelih žrtava genocida u Srebrenici, koja su proteklih dana vršena po nalogu Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

Subašić napominje da je tokom posjete Bratuncu u martu, kao i drugim prilikama, visoki predstavnik tražio da se omogući pristup i održavanje komemoracija na mjestima stradanja, uključujući i Kravicu.

"To bi doprinijelo jačanju međusobne saradnje i izgradnji povjerenja unutar zajednice. Sada je potrebno da niko ne poduzima radnje koje bi podizale tenzije", kazao je Subašić.

U policijskoj stanici Srebrenica proteklih dana trajala su saslušanja pojedinih Srebreničana u vezi s događajima od 13. jula, kada su članovi porodica žrtava genocida i majke Srebrenice obilazili lokacije na kojima su ubijenih njihovi najmiliji, među kojima su lokacije u Potočarima i Kravici.
XS
SM
MD
LG