Dostupni linkovi

Uhićen bivši šef milanske CIA-e


Bivši šef CIA-e u Milanu, osuđen na devet godina zatvora zbog otmice egipatskog imama 2003. u Italiji, uhićen je u Panami, priopćilo je talijansko ministarstvo pravosuđa.

Talijanska ministrica pravosuđa Anna Maria Cancellieri potpisala je zahtjev za pritvor Roberta Seldona Ladyja poznatog kao "Mister Bob" i sada ima dva mjeseca da zatraži njegovo izručenje.

Seldon je optužen da je 2003. oteo egipatskog imama Abu Omara, pravim imenom Osamu Hassana Nasra, člana radikalne islamističke oporbe koji je u Italiji imao politički azil. Imam je zatim izručen Egiptu.

Milanski prizivni sud potvrdio je u prosincu 2010. kazne od sedam do devet godina zatvora u tom predmetu za 23 agenta CIA-e, a najteža je bila dosuđena Seldonu, danas 59-godišnjaku. Kazne izrečene u odsutnosti potvrdio je Vrhovni sud u rujnu 2012.

Abu Omar otet je u jednoj ulici u Milanu 17. veljače 2003. u zajedničkoj operaciji SISMI-ja (talijanska vojna obavještajna služba) i CIA-e, a zatim je izručen Egiptu. Njegovi odvjetnici tvrde da je u strogo čuvanom zatvoru u Egiptu bio mučen, zbog čega je tražio 10 milijuna eura odštete.

Prizivni sud potvrdio je odluku prvostupanjskog suda o isplati odštete u visini od 1,5 milijuna eura, od čega 1 milijun Abu Omaru, a ostatak njegovoj supruzi.

Čelnici talijanskih obavještajnih službi pušteni su pak po odluci prvostupanjskog suda i ona je potvrđena u drugom stupnju. No, prema kasnijoj odluci Vrhovnog suda, suđenje im se mora ponoviti.

Predsjednik Giorgio Napolitano u travnju 2013. pomilovao je Josepha Romana, čelnika američke baze u Avianu, odakle je u Egipat poletio zrakoplov s imamom. Sjedinjene Države s odobravanjem su dočekale tu odluku u korist jedinog vojnog dužnosnika Pentagona i NATO-a osuđenog u tom predmetu.
XS
SM
MD
LG