Dostupni linkovi

Nepal: Vozačima koji trube policija oduzima sirene


Saobraćajna policija u Nepalu objavila je rat protiv visokodecibelne buke koju vozači u toj zemlji stvaraju neprekidnim trubljenjem.

Policija ove male azijske zemlje, u kojoj vozači trube gotovo bez prestanka, pokrenula je početkom jula kampanju čiji je cilj da smanji zvučno zagađenje na ulicama.

Kada kazne, koje iznose i do 5.000 nepalskih rupija (oko 40 evra), ne daju rezultata, primenjuju se i drastičnije mere. Tako su organi reda, u nastojanju da smanje nesnosnu buku, ali i da saobraćaj učine što bezbednijim, tokom jedne sedmice u julu konfiskovali više od 1.000 automobilskih sirena.

"Vozači koji stalno trube često izazivaju nesreće, jer pešaci, zaglušeni bukom, bivaju dezorijentisani i manje oprezni", kazao je za AFP portparol nepalske policije.

"Pojedinim vozačima nisu dovoljne fabrički ugrađene sirene, pa su originalne zamenili daleko glasnijim, digitalnim sirenama", naveo je on.

Trubljenje je česta praksa i u susednoj Indiji, gde vozači konstantno trube dok se probijaju kroz gust, haotični saobraćaj.
XS
SM
MD
LG