Dostupni linkovi

Detroit proglasio bankrot


Grad Detroit proglasio je bankrot i tako postao najveći grad u američkoj istoriji koji je to učinio - dugovi iznose najmanje 15 milijardi dolara.

Deficit gradskog budžeta Detroita iznosi oko 380 miliona dolara, ali je procenjeno da je dugoročni dug između 17 i 20 milijardi dolara.

Detroit je nekadašnji centar automobilske industrije u SAD, ali se već više od decenije nalazi u problemima nakon žestokih udaraca koje je zbog ekonomske krize pretrpelo "srce" grada koji je nekada sa ponosom nosio ime "Motor siti".

BBC navodi da su svi javni servisi na ivici kolapsa, samo trećina ambulatnih stanica radi, a više od 78.000 poseda i nekretnina napušteno i u stanju propadanja. Samo 53 odsto ljudi koji su ostali u gradu plaća poreze na imovinu.

U poslednjih nekoliko meseci, grad se oslanjao na pomoć države kako bi isplatio zarade zaposlenima.

"Ja zaista nisam želeo da krenemo ovim putem, ali tu smo gde smo i moramo da izvučemo najbolje iz ove situacije. Nećemo zatvoriti kapije, nastavićemo da isplaćujemo plate, servisi će nastaviti da rade", rekao je gradonačelnik Dejv Bing.

I drugi gradovi, kao Njujork, Klivlend ili Filadelfija imali su svojevremeno velike finansijske probleme, ali nisu proglasili bankrot, već su svoje dugove reprogramirali.
XS
SM
MD
LG