Dostupni linkovi

BIH:Osuđen Šarićev saradnik na 4 i po godine zatvora


U Okružnom sudu u Banjaluci danas je izrečena presuda od četiri godine i šest mjeseci zatvora Zoranu Ćopiću (46) zbog pranja novca odbjeglog narkobosa Darka Šarića, preko preduzeća u Republici Srpskoj.

Presuda je izrečena nakon ponovljenog postupka, nakon što je Vrhovni sud RS-a u decembru prošle godine ukinuo prvostepene presude Ćopću od pet godina zatvora i Dragi Nižolu (53) od četiri mjeseca zatvora.

Danas je izrčena i presuda Dragi Nižolu, direktoru Ćopićevog preduzeća “Aviorent”, i to od dva mjeseca zatvora.

Presudom Zoranu Ćopiću se od njegovog preduzeća „Agrokop“ Banja Luka oduzima 51 posto akcija bijeljinske Šećerane, te finansijska imovina od 2.672.590 KM, kao i avion „cisterna“ od „Aviorenta“.

Ćopiću su izrečene mjere zabrane umjesto pritvora i on je pušten na slobodu.

U presudu se navodi da je Ćopić je od 2008. pa do polovine 2010. godine „oprao“ veću količinu novca koji je stečen prodajom droge narkobosa Darka Šarića, a između ostalog, taj novac je upotrebljen i za kupovinu akcija bijeljinske „Šećerane“.

Ćopić je proglašen kriv jer je s umišljajem ulagao prljav novac od prodaje droge u privredne tokove Republike Srpske.

Još ranije je Specijalano tužilaštvo RS zatražio da se Ćopiću oduzme imovina stečena izvršenjem krivičnog djela: dionice Fabrike šećera Bijeljina vrijedne preko 18,3 miliona KM, avion Cessna i cisterna za gorivo, kuća u Banjoj Luci i novac.

Ljubo Mrđen, direktor “Agrokopa” je ranije potpisao sporazum o priznanju krivice i osuđen je na šest mjeseci zatvora

.
XS
SM
MD
LG