Dostupni linkovi

Umjetnici slikama slave Mandelin rođendan


Ogromnim portretima Nelsona Mandele i živopisnim plakatima južnoafrički umjetnici proslavili su u četvrtak 95. rođendan lidera borbe protiv aparthejda koji je u bolnici iako mu se zdravstveno stanje poboljšalo.

„Otac nacije" inspirisao je brojne umjetnike da naprave djela povodom Međunarodnog dana Nelsona Mandele, dana koji su UN ustanovile kao priznanje ovom dobitniku Nobelove nagrade.

Slike i posteri s Mandelom pojavili su se u cijelom Johannesbourgu u čast rođendana ostarjele i bolesne ikone, a mnogi od njih su ogromnih razmjera, piše AP.

Umjetnici John Adams i Paul Blomkamp naslikali su dvije najveće slike Mandele u znak poštovanja prema lideru i njegovom dugogodišnjem radu. Oni kažu da njihove slike predstavljaju globalni doprinos Mandele i njegovu izuzetnu energiju.

Adams, dijete iz mješovitog braka, rekao je da je njegov portret Mandele (4,8 sa 4,5 metra) najveći koji postoji. Ovaj 38-godišnjak rekao je da ga je Mandela inspirisao još kada je bio mlad umjetnik.

Na njegovoj slici Mandela maše s afričkim kontinentom na dlanu, dok ljudi u pozadini pozdravljaju njegove akcije. Na slici su i neke od Mandelinih najčuvenijih riječi. Slika će biti izložena u koncertnoj sali Johannesbourga, Kokakola sali, od 24. do 27. jula a potom će biti prodata na aukciji a prihod će otići humanitarnim organizacijama koje rade sa zlostavljanom djecom.

Blomkamp svoj portret Mandele opisuje kao "proizvod ljubavi". On je 14 mjeseci slikao trake jarkih boja koje oblikuju nasmješeno Mandelino lice i kaže da je bio inspirisan njegovom izuzetnom energijom. Slika veličine 4,2 sa 4,2 metra prevelika je za umjetnikov studio pa ju je radio iz dijelova. Nada se da će slika jednog dana biti okačena u dječijoj bolnici koja se planira graditi i koja će biti nazvana po Mandeli.

Blomkamp je rekao da će njegova slika u četvrtak biti izložena na Times Square u New Yorku u čast Mandelinog rođendana.
XS
SM
MD
LG