Dostupni linkovi

Šojble: Grčka napredovala, preduzeća dobijaju pomoć


Volfganag Šojble
Volfganag Šojble
Ministar finansija Njemačke Volfgang Šojble je danas izjavio u Atini da je "impresioniran" napretkom Grčke i da je Njemačka spremna da investira u Fond za
pomoć grčkim preduzećima.

"Veoma sam impresioniran onim što je Grčka do sada postigla u reblansu budžeta i modernizaciji ekonomije", rekao je Šojble u Atini na sastanku sa svojim grčkim kolegom Janisom Sturnarasom i privrednicima.

Njemački ministar je dodao da još "mnogo" treba uraditi, ali je naglasio da je Njemačka spremna da investira u fond za likvidnost grčkih preduzeća.

Prema njegovim riječima, da bi izašla iz krize, Grčka treba da nastavi privatizaciju, modernizuje poreski sistem, suzbije izbjegavanje plaćanja poreza i reformiše administraciju što ima važnu ulogu u ekonomskom razvoju.

Šojble je u prvoj posjeti od kada je u Grčkoj zavladala kriza, a policija je tokom njegove posjete zabranila demonstracije u centru Atine.

Zato će danas poslije podne demonstracije protiv vladinih mjera štednje biti održane van centra Atine.

Grčki poslanici izglasali su prošle noći zakon koji predviđa otpuštanje ili premeštanje 12.500 zaposlenih u državnom sektoru, uglavnom nastavnika i opštinskih radnika.

Zatvaranje radnih mjesta u državnim službama zahtijevaju međunarodni zajmodavci da bi odobrili novu tranšu pomoći od 6,8 milijardi eura, u okviru zajma od 240 milijardi eura.
XS
SM
MD
LG