Dostupni linkovi

Grčki premijer Samaras odbio prijedlog Makedonije


Grčki premijer Andonis Samaras odbio je prijedlog makedonskog kolege Nikole Gruevskog o intenziviranju razgovora u vezi sa rješavanjem spora između Skoplja i Atine oko naziva Makedonija.

U odgovoru na pismo koje je Gruevski uputio prije dvadesetak dana, Samaras je naveo da nema potrebe za održavanjem sastanka budući da Grčka nije ta koja blokira evrointegracije, već da EU ne dozvoljava Makedoniji da ide naprijed.

Prema diplomatskim izvorima, na koje se poziva skopski "Dnevnik", na poziv Gruevskog grčki premijer je odgovorio da nema potrebe za "sastanak i slikanje".

Makedonski premijer je u pismu Samarasu predložio da se formiraju timovi koji bi predvodili premijeri Makedonije i Grčke, u kojima bi bili i ministri inostranih poslova, a u razgovorima bi učestvovao i posrednik UN Metju Nimic.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine.

Ključni grčki argument je da korištenje naziva Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer u Grčkoj postoji istoimena sjeverna oblast.

Pregovori o rješenju spora između Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Zbog rješavanja problema, Ujedinjene nacije su imenovale Metjua Nimica za specijalnog posrednika, koji je do sada iznio nekoliko prijedloga.
XS
SM
MD
LG