Dostupni linkovi

Presuda u slučaju Maktouf protiv BiHEvropski sud za ljudska prava danas će donijeti presudu u slučaju "Maktouf i Damjanović protiv Bosne i Hercegovine".

Iračanin Abuladhim Maktouf odslužio je petogodišnju kaznu, na koju ga je Sud BiH osudio zbog počinjenog ratnog zločina primjenjujući Krivični zakon BiH koji nije postojao u vrijeme kada je počinjeno krivično djelo za koje je osuđen.

Retroaktivna primjena zakona je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, zbog čega je Maktouf tužio BiH. Ukoliko presuda bude u korist Maktoufa, "padaju u vodu" sve dosadašnje presude Suda BiH u predmetima ratnih zločina donesene retroaktivnom primjenom zakona.

Maktouf, Travničanin i predratni vlasnik videoteke, prvo je 2004. bio nekoliko mjeseci u zatvoru pod optužbom za pranje novca, utaju poreza te carinske prijevare. Zatim je optužen i osuđen na pet godina zbog toga da je kao pripadnik postrojbe El Mudžahid koja je djelovala u sastavu Armije BiH, odgovoran za protivzakonito zatvaranje petorice Hrvata iz Travnika od kojih je jedan i ubijen.

Ročište će biti održano sa početkom u 11.00 časova u zgradi suda u Strazburu.

Optužnica protiv njega prvi je slučaj procesuiranja ratnih zločina Tužilaštva BiH.
XS
SM
MD
LG