Dostupni linkovi

File započeo posetu Srbiji


Evropski komesar za proširenje Štefan File doputovao je u sredu u Beograd gde je počeo sastanak sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem o evropskim integracijama Srbije.

Posle sastanka Dačića i Filea u Palati Srbije predviđen je sastanak delegacija dve strane. U delegaciji Srbije su i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade Suzana Grubješić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Kako je ranije saopšteno iz Delegacije EU u Beogradu, File dolazi kako bi "poželeo dobrodošlicu zemlji koja ulazi u novu, odlučujuću fazu u odnosima s EU, pošto je Evropski savet 28. juna odlučio da otvori pregovore o pristupanju sa Srbijom".

Premijer Srbije je u utorak izjavio da će s Fileom početi razgovori o pregovaračkom okviru i da je EU već odredila 18 oblasti u kojima će u Srbiji obaviti analitički pregled stanja (skrining).

Teme razgovora uključuju uspostavljanje neophodnih struktura u Srbiji za proces pregovora, kao i potvrđivanje kontinuiranih prioriteta Srbije na putu ka EU: održavanje toka reformi, sprovođenje svih sporazuma u okviru dijaloga s Prištinom, produžetak zauzimanja ključne uloge u regionu i unapređenje trajnog pomirenja.
XS
SM
MD
LG