Dostupni linkovi

Brisel još čeka odgovor Vašingtona o špijunažiEvropski komesar za unutrašnje tržište i usluge Mišel Barnije rekao je danas da EU još čeka odgovor SAD o programima za špijunažu saveznika i sugerisao bi da bi određeni postupci trebalo da budu obustavljeni.

Barnije je istakao da je otkriće američkih programa za špijunažu potreslo evropsko poverenje u vreme kada obe strane teže postizanju Sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Prisluškivanje i špijunaža stavili su znak pitanja na obostrano savezničko poverenje. Zbog toga bi više, ne manje trebali da o tome razgovaramo, i da sve karte budu na stolu", rekao je Barnije na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Barnije nije želio da komentariše da li će spor oko prisluškivanja uticati na pregovore između EU i SAD o slobodnoj trgovini, koji su započeti 8. jula.

Spor oko prisluškivanja između EU i SAD izbio je nakon što je britanski dnevnik "Gardijan" objavio dokumente koje je medijima dostavio bivši službenik američke Centralne obavještajne službe (CIA) Edvard Snouden u kojima se govori o tajnom američkom programu za špijunažu.

Snouden je iz Hong Konga došao na međunarodni aerodrom "Šeremetjevo" u Moskvi 23. juna i od tada je u tranzitnom delu, odakle je zatražio azil u više od 20 država.
XS
SM
MD
LG