Dostupni linkovi

Netanjahu: Narušeno poverenje u namere BriselaIzraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da su nove smernice EU protiv finansiranja projekata u jevrejskim naseljima narušile poverenje te države u ulogu evropskog bloka u mirovnim naporima.

U komentarima objavljenim danas u nemačkom dnevniku "Velt am Zontag", Netanjahu je istakao da ova politika EU "predstavlja pokušaj prisilnog utvrđivanja granica Izraela kroz ekonomski pritisak, a ne putem pregovora."

Prema njegovim rečima, to je pogrešno, posebno u vreme kada američki državni sekretar Džon Keri pokušava da ponovo pokrene izraelsko-palestinske mirovne razgovore.

On je istakao da se time otežava palestinski položaj, a Izrael dovodi u poziciju da gubi poverenje u evropsku neutralnost.

Netanjahu je odmah juče sazvao vanredan sastanak Vlade nakon što je EU odobrila smernice, koje će od 2014. godine pa nadalje uticati na sve grantove, premije i finansiranje od strane evropskog bloka, a nijedna neće biti dostupna za izraelske teritorije nastale nakon Bliskoistopnog rata 1967. godine.

Prema međunarodnom zakonu, nelegalna su jevrejska naselja na Zapadnoj obali, uključujući istočni deo Jerusalima.
XS
SM
MD
LG