Dostupni linkovi

Ultraortodoksni Jevreji protiv ukidanja izuzetaka od vojske



Izraelski vojnik pozvao je policiju pošto se, dok se vraćao kući, pored njega iznenada
zaustavio automobil čiji su putnici pljuvali na njega, vređali ga i gađali otpacima.

Njegovi napadači bili su ultraortodoksni Jevreji, besni što je pristao da služi u vojsci. Ultraortodosni muškarci dugo nisu morali da služe obavezni vojni rok, ali sa sadašanjim ukidanjem sistema izuzetaka, koji je bio na snazi 65 godina, malobrojni među njima koji odlaze u vojsku označeni su kao kolaboracionisti i sve se česće
suočavaju sa maltretiranjem i napadima ekstrmista.

Ultrakonzervativnim Jevrejima, koji čine osam odsto stanovništva Izraela, uglavnom je bilo dozvoljeno da ne izbegnu vojni rok kako bi mogli da izučavaju veru.

Taj sistem, posledica neproprcionalne snage koje su verske stranake imale u parlametnu, izazvao je rašireno ogorčenje među izraelskom sekularnom većinom. To pitanje se često pominjalo u vreme izbora na kojima je u januaru pobedila sekularna stranka Ješ Atid.

Prošle nedelje, izraelska vlada odobrila je njen plan da postepeno ukine izuzetke od služenja vojske za ultraortodoksne učenike verskih nauka.

Ultraordoksni rabini protive se vladinom planu i kažu da će vojska i uključenje u široku zajednicu izložiti njihovu omladinu sekularizmu i ugroziti način života koji je održao jevrejski narod u vekovima progona. Oni insisitiraju da njhovi mladi služe zemlji molitvama i učenjem, kao čuvari jevrejskog nasleđa.

"Ovde je glavni problem što smo mi ti koji su optuženi, a ne oni koji optužuju", rekao je ultraortoksni poslanik Izrael Ajhler za televiziju Kanal 2 "Usvajenje tog zakona značiće objavu rata".
XS
SM
MD
LG