Dostupni linkovi

Putin pokušava da smiri situaciju u slučaju SnoudenRuski predsednik Vladimir Putin danas je pokušao da smiri situaciju nakon što je bivši službenik američkih obaveštajnih službi Edvard Snouden zatražio azil u Rusiji, rekavši da su odnosi dve zemlje važniji od "prepirki" vezanih za rad tajnih službi.

"Po mom mišljenju, međudržavni odnosi su mnogo važniji od prepirki o aktivnostima specijalnih službi... Upozorili smo Snoudena da je svaka njegova aktivnost koja bi nanela štetu rusko-američkim odnosima neprihvatljiva za nas", izjavio je Putin ruskoj televiziji.

Snouden koji je više od tri sedmice blokiran na moskovskom aerodromu, juče je zvanično zatražio privremeni azil u Rusiji.

Vašington je ponovio poziv za izručenje Snoudena SAD gde je optužen za špijunažu pošto je obelodanio američke obaveštajne tajne.

Predviđena poseta predsednika SAD Baraka Obame Moskvi u septembru dovedena je u pitanje zbog ovog slučaja, javlja AP.

Putin je kazao da Rusija "ima sopstvene ciljeve u razvoju odnosa sa SAD". "Mi smo nezavisna zemlja sa nezavisnom spoljnom politikom", poručio je ruski predsednik.

Snouden je na moskovski aerodrom Šeremetjevo došao 23. juna iz Hongkonga, a u petak je kazao da želi da ostane u Rusiji dok ne ode u Latinsku Ameriku.
XS
SM
MD
LG