Dostupni linkovi

Okupljanja u 100 gradova u SAD zbog presude Zimermanu



Više nevladinih organizacija planira okupljanja u 100 gradova u Sjedinjenim Američkim Državama sa zahtevom da savezna vlada podigne optužnicu protiv Džordža Zimermana, ubice crnog tinejdžera Trejvona Martina.

Zimerman se pred sudom na Floridi branio da je ubio Martina u samoodbrani, a pre dva dana oslobođen je krivice za ubistvo. Presuda je izazvala burne reakcije u SAD.

"Ljudi širom zemlje će se okupiti da pokažu da ovo nije dvodnevni ili trodnevni napad besa, već društveni pokret za pravdu", rekao je ispred Ministarstva pravde u Vašingtonu sveštenik i aktivista civilnog društva Al Šarpton.

On je najavio da će sledeće nedelje u Majamiju biti održana konferencija o izmeni državnih zakona Floride, koji daju građanima široka prava samoodbrane ako smatraju da su u smrtnoj opasnosti.

Američki državni tužilac Erik Holder izjavio je da ovi zakoni, koji postoje u nekoliko država u SAD, moraju biti preispitani.

"Vreme je da dovedemo u pitanje zakone koji nerazumno proširuju koncept samoodbrane i seju opasne konflikte u mestima gde živimo", rekao je Holder na konvenciji grupe za ljudska prava NAACP.
XS
SM
MD
LG