Dostupni linkovi

Bez sporazuma o zaštiti resursa AntarktikaSuočene sa prigovorima Rusije, zemlje koje regulišu pecanje na Antarktiku danas nisu uspele da se sporazumeju o predloženom stvaranju velikih zaštićenih morskih područja na tom kontinentu.

Razgovori u Bramerhafenu, Nemačkoj, završeni su bez rezultata – što je bio drugi put za manje od godinu dana da su pregovori zapeli.

Razmatrana su dva plana: predlog o zaštiti Rosovog mora koji su postavile SAD i Novi Zeland i australijsko-evropski plan za stvaranje zaštićenog područja koje bi pokrivalo nekoliko oblasti Južnog okeana na istočnoj hemisferi.

Rusija je, međutim, postavila pitanje pravnog osnova po kome bi komisija za očuvanje morskih resursa na Antarktiku, koju čine 24 države, mogla da stvara takva zaštićena područja, saopštili su aktivisti koji su prisustvovali razgovorima.

Naučnici kažu da bi okenaska zaštićena područja na tom mestu bila idealna za nadgledanje klimatskih promena daleko od uticaja čoveka, dok konzervacionisti žele da se kolonije foka i pingvina ostave na miru. Nekoliko zemalja, međutim, strahuje da bi zaštićena područija imala preveliki uticaj na njihov godišnji ulov ribe.
XS
SM
MD
LG