Dostupni linkovi

Stopiran izvoz proizvoda 53 firme iz Hrvatske u BiH


Za 53 firme iz Hrvatske, koje se najvećim delom bave proizvodnjom i preradom mesa, stopirana je mogućnost izvoza u BiH dok ne ispune EU standarde proizvodnje.

Odluka o novom "uvoznom rezu" vlasti u BiH nastupila je nakon ulaska Hrvatske u EU i ocene da od hrvatskih firmi treba tražiti da ispune sve uslove koji pri izvozu važe u Uniji, baš onako kako se to traži od BiH kada izvozi u Hrvatsku, prenosi Seebiz pisanje Nezavisnih novina.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, izjavio je da je među hrvatskim kompanijama pod embargom najveći broj klanica koje su u CEFTA okvirima ispunjavale uslove za izvoz u BiH, dok ih u novonastalim okolnostima nemaju.

Finalni spisak svih hrvatskih firmi koje više ne mogu da izvoze u BiH još nije završen, zbog čega još nije i zvanično objavljen.

Prema procenama ekonomskih analitičara, odluka o zabrani uvoza iz 53 hrvatske firme potpuno je opravdana, legalna i pravno osnovana.

Objašnjenej leži u tome što Hrvatska mora da poštuje ista "pravila igre" po principu kako se to zahteva i od BiH kada izvozi, a pravila podrazumevaju da i jedna i druga strana moraju da ispunjavaju evropske uslove proizvodnje.

Uvoz mesa i mesnih prerađevina u BiH prošle godine bio je 3,3 puta veći od izvoza. BiH je u 2012. uvezla meso i prerađevine u vrednosti od 219,7 miliona KM (112,3 miliona evra), dok je izvoz u istom vremenu iznosio 65,8 miliona KM. Najveće količine mesa BiH je uvezla upravo iz Hrvatske.
XS
SM
MD
LG