Dostupni linkovi

Nastavljeni sukobi na ulicama Belfasta


Policija je napadnuta zapaljivim bombama, a napadnut je i jedan francuski fotoreporter, pete uzastopne noći sukoba na ulicama istočnog Belfasta.

Sukobi su izbili kada se velika grupa ljudi okupila na Louer Njutaunards roudu. Na policijsko vozilo su bačene dve zapaljive bombe i nekoliko drugih eksplozivnih naprava, ali nema izveštaja da je neko povredjen, navela je policija, prenosi AFP.

Napadnut je i francuski fotoreporter, a fotoaparat mu je ukraden. Četiri automobila su oteta i zapaljena u najnovijem talasu nereda.

Nasilje je izbilo i u severnom delu Belfasta koji se zove Maunt Vernon, na Vudvejl roudu i U ulici Nort kvin.

Sukobi su počeli u petak nakon što je policija pokušala da sprovede odluku da se Narandžastom redu zabrani šetnja kroz katolički republikanski deo severnoirske prestonice.

Oko 1.000 policajaca sa područja Velike Britanije poslato je u Severnu Irsku, u nastojanju da se predupredi porast tenzija zbog tradicionalne parade povodom 12. jula.

Taj dogadjaj predstavlja kulminaciju sezone šetanja protestantskog Narandžastog reda.

Paradom 12. jula obeležava se pobeda protestantskog kralja Vilijama III od Orindža nad katoličkim kraljem Džejmsom II u bici na Bojnu 1. jula 1690. godine.

To je kritična tačka za izbijanje tenzija izmedju portestantske i katoličke zajednice u Severnoj Irskoj koju su razorile tri decenije verskog nasilja 70-ih, 80-ih i 90-ih godina.
XS
SM
MD
LG