Dostupni linkovi

Lukšić:Hapšenje Potrubača neće ugroziti odnose sa Rusijom


Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova i EU integracija Crne Gore
Hapšenje finansijskog direktora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), Dmitrija Potrubača, ne bi trebalo da na bilo koji način ugrozi odnose Crne Gore i Rusije, saopštio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, na pitanje RSE.

"Ne vjerujem da bi to na bilo koji način moglo, niti bi trebalo da ugrozi odnose Rusije i Crne Gore, s obzirom da je stečaj kao opcija nešto što je predviđeno zakonom", rekao je Lukšić nakon sastanka sa gruzijskim ministrom za evropske i evroatlantske integracije, Aleksom Petriašvilijem.

On je dodao da je Crna Gora jedna od najbolje rangiranih zemalja regiona kada je u pitanju zaštita stranih investicija, kao i da slučaj hapšenja Potrubača ne bi trebalo da pređe na nivo međudržavnih odnosa.

"To, nažalost, treba posmatrati kao lošu ekonomsku priču iz koje Crna Gora treba da nađe najbolji izlaz", kazao je Lukšić.

On smatra da je u ovom trenutku jedino važno da se postupak u slučaju hapšenja Potrubača obavi u skladu sa crnogorskim zakonodavstvom, kao i da to bude nepristrasno.

Službenici Uprave policije iz Bijelog Polja uhapsili su prošle sedmice Potrubača, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teške krađe, na štetu Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Iz Uprave policije su saopštili da se sumnja da su KAP i Potrubač, u svojstvu pravnog i odgovornog lica, počinili krivično djelo teška krađa, na štetu CGES-a. KAP i Potrubač su, kako se sumnja, krivično djelo počinili na način što su, u periodu od 22. februara do 25. maja, protivpravno prisvojili električnu energiju od oko 190,5 hiljada megavat sati (MW/h), vrijednosti 9,64 miliona EUR, za koji iznos su nanijeli štetu CGES-u.

Potrubaču je, nakon trosatnog saslušanja u Osnovnom sudu u Podgorici, izrečena pritvorska kazna od 30 dana.

U KAP je prošle sedmice uveden stečaj zbog duga od 386 miliona eura, uz mogućnost dostavljanja plana reorganizacije u naredna tri mjeseca.

Preijdlog za uvođenje stečaja u KAP podnijela je Vlada 14. juna, zbog skoro 25 miliona EUR garancija izdatih fabrici, koje je prošle godine Vlada platila Deutsche banci.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG