Dostupni linkovi

Đukanović: Pitanje KAP-a ispolitizovano


Milo Đukanović. crnogorski premijer
Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je danas da Kombinat aluminijuma Podgorica KAP ima hroničnih problema sa predprivatizacionim kreditima. On je na konferencija za novinare, koja je u toku, rekao da je KAP održivo preduzeće za koje se mora naći rješenje, ali da se to ne može brzo riješiti.

“Vlada se u 100 dana opredijelila na definisanje pitanja koje opterećuju ekonomiju, a među njima je i KAP. Pitanje KAP-a je izuzetno politizovano, a naša aktivnost se odvijala pod pritiskom globalne krize i isteka ugovora o poravnanju”, kazao je Đukanović u razgovoru sa novinarima, gdje predstavlja planove Vladine politike koja se odnosi na budućnost aluminijumske industrije u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima razmatrali su tri rješenja, i to: gašenje proizvodnje, zamjena postojećeg ili uvođenje još jednog investitora, kao i stečaj za održavanje procesa rada.

“KAP ima hronično problem sa nivoom predprivatizacionih kredita. Prije privatizacije KAP je imao dug od oko 320 miliona eura, a danas su ti dugovi na istom nivou. To znači da je KAP održivo preduzeće za koje se mora naći rješenje, ali to ne može ići brzo”, tvrdi premijer.

Prema njegovim riječima treaba se osloboditi iluzije da će ti dugovi nestati preko noći.

“KAP može biti rentabilan ako ima 500 radnika, plaća struju od 27,5 eura po mega vatu i da proizvodi 50 hiljada tona aluminijuma godišnje”, ocijenio je Đukanović.

Privredni sud proglasio 8. jula stečaj u Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP, zbog duga koji je dostigao 386 miliona eura, uz mogućnost dostavljanja plana reorganizacije u naredna tri mjeseca.

Ministarstvo finansija zaključilo je u petak kreditni aranžman od 60 miliona eura sa Dojče i Erste bankom, kako bi obezbijedilo novac za izmirenje preostalih obaveza po osnovu aktiviranih državnih garancija izdatih za KAP.

U petak 12 .jula je stečajna uprava KAP-a potpisala ugovor sa Montenegrobonusom, na osnovu kojeg će ta kompanija preuzeti imovinu fabrike i organizovanje proizvodnje u stečajnom postupku.

Takođe je svih 1.200 zaposlenih u KAP-u u srijedu 10.jula dobilo otkaz, ali će u narednih 30 dana nastaviti da dolaze na posao.
XS
SM
MD
LG