Dostupni linkovi

File u Beogradu i Prištini 17. i 18.jula


Štefan File
Evropski komesar za proširenje Štefan File boraviće u Beogradu 17. i 18.jula, a potom će posjetiti Prištinu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

File će se sastati s aliderima Srbije i pozdraviti ulazak zemlje u novu fazu odnosa sa EU, nakon što je Evropski Savjet 28.juna donio odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom.

Kako se navodi komesar File će razmotriti trenutnu sistuaciju i sljedeće korake koje Srbija treba da preduzme, u razgovorima sa predsjednikom države, Vlade i članovima parlamenta.

Među temama biće stvaranje neophodne strukture za pregovarački proces, te potvrda pregovračkih prioriteta sa evropske agende:održive reforme pimjena svih sporazuma postignutih u dijalogu sa Prištinom.

"Napori na tom planu treba da budu nastavljeni.Radujem se otvaranju potuno nove faze u odnosima sa Srbijom " naveo je komesar za proširenje EU.

File iz Beograda odlazi u Prištini da se sretne sa kosovskim liderima i da im čestita na zelenom svjetlu za otvaranje pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju.

Kako je naveo teme će biti pripreme za pregovore sa obje strane.Među najvažnijim pitanjima su reforme, posebno izbori, vladavina prava i pitanje trgovine.

Komesar File će takođe ohrabriti vođestvo Kosova da nastave kontstruktivan dijalog sa Beogradom i primjene postignute sporazume prema previđenom kalendaru.

"Kosovo je napravilo ogroman korak ka EU.Pozdravljam politički konsenzus na Kosovu oko evropske agende i rješavanju odnosa sa Srbijom.Nastavk napora na tom planu ključni su za postizanje uspjeha " saopštio je evropski komesar za proširenje Štefan File.
XS
SM
MD
LG