Dostupni linkovi

Brazil: Objašnjenje SAD u vezi špijuniranja nedovoljno


Brazilska vlada je saopštila da zvanični Vašington nije u dovoljnoj meri odgovorio na zahtev Brazilije za objašnjenje navodnog elektronskog špijuniranja.

U pitanju je reakcija na špijuniranje SAD koje je razotkrio odbegli bivši saradnik Centralne obaveštajne agencije (CIA), Edvard Snouden.

Brazilski ministar spoljnih poslova Antonio Patriota, izjavio je na konferenciji za štampu: "Neka objašnjenja smo dobili, ali ih smatramo nedovoljnima", prenela je agencija AFP.

Patriota je istakao da se zapravo nije dogodilo ništa novo od njegovog obraćanja brazilskom kongresu prošle nedelje, kad je rekao da čeka zvanični odgovor Vašingtona.

Brazilija je osnovala tehničku grupu sastavljenu od predstavnika ministarstava pravde, odbrane, spoljnih poslova, nauke i tehnologije, kao i stručnjaka za bezbednost, koja će se baviti problemom američkog špijuniranja, naveo je Patriota.

Brazilski dnevni list "Globo" je prošle sedmice objavio da se na meti americkog programa špijuniranja nalaze mejlovi i telefonski razgovori širom Latinske Amerike i u fokusu je energetika, a ne samo informacije koje se odnose na vojsku, politiku ili terorizam.
XS
SM
MD
LG