Dostupni linkovi

Štrajk komunalnih policajaca u Atini protiv mera štednje



Uz zvuke sirena, komunalni policajci danas su blokirali saobraćaj u centru glavnog grčkog grada Atine, u znak protesta zbog vladinih mera štednje.

Policajci su parkirali patrolna kola i motocikle ispred kancelarija vladajuće Nove demokratije i njenog socijalističkog koalicionog partnera PASOK-a.

Današnjim protestom počela je sedmica planiranih demonstracija protiv najnovijih mera štednje u državnom sektoru, uz smanjenje broja nastavnika i osoblja lokalne vlasti.

Opštinske vlasti širom Grčke, uključujući i komunalnu policiju Atine - centralne opštine glavnog grada Grčke, obustavile su rad na tri dana, dok su sindikati pozvali na generalni štrajk od sutra.

Međunarodni kreditori su dalje smanjenje javnog sektora Grčke postavili kao uslov da bi joj odobrili novu tranšu pomoći od 6,8 milijardi evra, u okviru zajma od 240 milijardi evra.

Zaposleni u javnom sektoru, mada im je u više navrata smanjena plata i ostali su bez mnogih benificija, nisu do ove godine bili na meti otpuštanja.

Samarasova koalicija je obećala da će do 2014. otpustiti 15.000 zaposlenih u javnom sektoru, a 12.500 prebaciti na druga radna mesta, od kojih će većina biti na prinudnom odmoru sa platom smanjemnom za 25 odsto.
XS
SM
MD
LG