Dostupni linkovi

Nastavljaju se pregovori o Kaesongu


Dve Koreje su danas započele treću rundu razgovora o načinima ponovnog otvaranja zajedničke industrijske zone Kaesong severno o demilitarizovane linije.

Na predhodna dva sastanka načelno je dogovoreno ponovno otvaranje zone, ali Seul insistira na dobijanju garancija od strane Severa da se neće ponoviti vrsta akcije koju je Pjongjang preduzeo u aprilu a koja je dovela od obustave rada zone.

Južnokorejski pregovarač Kim Ki Vung je pred početak razgovora rekao da će "uraditi sve da se ponovo otvori Kaesong i razvije u međunarodni industrijski park", preneo je AFP.

Razgovori se održavaju u industrijskoj zoni gde su 123 firme sa Juga otvorile fabrike u kompleksu smeštenom desetak kilometara severno od granice.

Zatvaranje Kaesonga, simbola saradnje dveju Koreja napravljenog u vreme otopljavanja napetosti 2004. zadao je simboličan udarac višedecenijskim naporima za poboljšanje odnosa.

Severna Koreja je u aprilu povukla svojih 53.000 radnika i zabranila ulaz u zemlju južnokorejskim menađerima i inženjerim iz 123 fabrike zbog pojačanjih tenzija između dve države.
XS
SM
MD
LG