Dostupni linkovi

Novi pokušaji opstrukcija rada Uprave Bosnalijeka


Uprava Bosnalijeka d.d. saopćila je da je izdala opozive punomoći za zastupanje advokatima Senki Nožica, Nikici Gržiću, Alenu Nakiću i Draganu Barbariću.

S tim u vezi Uprava Bosnalijeka na čelu sa v.d. direktorom Nedimom Uzunovićem se ograđuje od organizacije pres-konferencije koju najavljuje agencija Luna TBWA za sutra, te koju će navodno voditi advokatski tim i samozvani Nadzorni odbor i v.d. direktor Šefik Handžić, u sudski registar upisan kao izvršni direktor za finansije Bosnalijeka.

"Da zanemarimo veoma neuobičajenu praksu da pres-konferencije vode advokatski timovi, teško je zanemariti da se informacije za najavu konferencije baziraju na spornoj Skupštini dioničara Bosnalijeka od 7. jula prošle godine, da Komisija za vrijednosne papire FBiH nikada nije potvrdila niti upisala Nadzorni odbor izglasan na toj skupštini, zbog čega je Kantonalni sud u drugostepenom postupku odbio upis v.d. direktora Nedžada Polića", navodi se u saopćenju.

"Da zanemarimo i višestruke afere i dosijee koje je Finansijska policija predala Kantonalnom tužilaštvu u vezi sa poslovanjem Bosnalijeka prošle godine, te da je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Vlade FBiH, kao tada najveći pojedinačni dioničar, pokrenulo sudski spor zbog neregularnosti Skupštine od 7. jula 2012. godine, nevjerovatno je na kakvim se još tvrdnjama zasnivaju opstrukcije protiv novog rukovodstva Bosnalijeka", dodaje se u saopćenju.

Između ostalog, kako se dalje navodi, najozbiljnija tvrdnja je osporavanje ovlaštenja Komisije za vrijednosne papire FBiH, jer djeluje u tehničkom mandatu od 2009. godine.

U saopćenju se dodaje da bi bilo zanimljivo čuti odgovore brojnih privrednih i pravnih subjekata šta ovakvo tumačenje znači za cijelu privredu u FBiH i sve kompanije koje su, u ovom periodu, morale proći upis nadzornih odbora, promjene vlasničkih struktura, dokapitalizacije te ostalih izmjena definisanih Zakonom o privrednim društvima.

Također bi bilo zanimljivo, stoji u saopćenju, čuti i mišljenje stranih investitora koji su ulagali ili imaju namjeru ulagati u dionička društva u FBiH.
XS
SM
MD
LG