Dostupni linkovi

Mladi fizičari iz Srbije osvojili pet medalja na Olimpijadi


Svih pet predstavnika Srbije na Olimpijadi iz fizike osvojili su medalje - jednu srebrenu i četiri bronzane, a reč je o učenicima Matematičke gimnazije.

Srebrnu medalju osvojio je učenik Matematičke gimnazije iz Beograda Milan Krstajić, a bronzane - Ivan Tanasijević, Uroš Ristivojević, Luka Bojović, Ilija Burić, svi učenici Matematičke gimnazije, rezultati su 44. Međunarodne olimpijade, koji su danas objavljeni.

Kako je saopšteno iz Društva fizičara Srbije, reč je o izuzetnom uspehu imajući u vidu da se od dosadašnjih 35 učešća naše ekipe na olimpijadi tek peti put desilo da svi naši učesnici osvoje medalje.

Učesnici Olimpijade su izabrani na osnovu rezultata ovogodišnjeg ciklusa takmičenja iz fizike učenika srednjih škola u organizaciji Društva fizičara Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji se završio Srpskom fizičkom olimpijadom, održanom od 18 - 19. maja.

Kako je navedeno, dvonedeljne pripreme olimpijske ekipe su organizovane na Institutu za fiziku i Fizičkom fakultetu od 17- 28. juna. Vođe ekipe bili su Aleksandar Krmpot i Nenad Vukmirović iz Instituta za fiziku, dodaje se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG