Dostupni linkovi

Dežer: Članstvo Srbije u EU realan i dostižan cilj


Uspeli smo da okrenemo stranicu u odnosima Srbije i Evropske unije (EU), jer smo učinili važne korake u prošlosti i sada krećemo u novu fazu koju će obeležiti pristupni pregovori, izjavio je u oproštajnom intervjuu FoNetu šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Vensan Dežer i napomenuo da članstvo Zapadnog Balkana u EU nije san, već dostižan cilj.

Ogromne promene su se dogodile u Srbiji od 2008. godine, ocenio je Dežer i podsetio na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, viznu liberalizaciju, stupanje na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma i dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Nedavno je doneta i istorijska odluka da se otvore pristupni pregovori, što je poslednji korak pre članstva, naglasio je Dežer, koji smatra da još toga ima da se uradi, ali je "voz napustio stanicu, na putu smo i idemo napred".

Imamo dijalog Beograda i Prištine, što je bio veoma odlučujući element u ovom procesu, pa Dežer očekuje da će se napredak nastaviti i na tom frontu.

Želeo bih reći da su ova Vlada Srbije i predsednik podigli dijalog na politički nivo, što je doprinelo da budu donete važne odluke, istakao je Dežer.
XS
SM
MD
LG