Dostupni linkovi

Morales: SAD nam hakuju mejlove


Bolivijski predsednik Evo Morales optužio je SAD da su "hakovale" elektronsku poštu činovnika vlade te južnoameričke države. Predsednik Morales je dodao da je on sam ugasio sopstveni i-mejl nalog.

"Obaveštajni agenti SAD imaju pristup elektronskoj pošti najvišeg rukovodstva Bolivije", rekao je Morales.

Morales je rekao da je tu informaciju dobio od kolega na samitu Organizacije južnoameričkog zajedničkog tržišta (MERKOSUR) u petak u glavnom gradu Urugvaja Montevideu, preneo je Itartas.

"Oni se bave špijunažom, prate nas. To se radi kako bi osvojili naše prirodne resurse", rekao je Morales.

Predsednik Bolivije je, kako navodi agencija RIA Novosti, rekao da je od 2006. godine, kada je došao na vlast imao i-mejl, ali da je po savetu stručnjaka odustao od njegovog korišćenja. Agencije prenose i da je sličnu izjavu dao šef argentinske diplomatije Ektor Timerman.

Prema njegovim rečima, predmet međunarodne špijunaše postalo je više od stotinu aktivista opozicije, vlade i parlamenta Argentine, u čiju elektronsku prepisku je izvršen "upad".

Agencija Frans pres navodi da Morales ima dugu istoriju mučnih odnosa sa SAD, a da se podigla "diplomatska prašina" prošle sedmice kada su evropske vlasti preusmerile njegov avion u Austriju iz Moskve zbog glasina da se u njemu nalazi odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden.

Snouden, koga SAD optužuju za špijunažu posle iznošenja podataka o tajnim programima za nadzor komunikacija, nalazi se od 23. juna u tranzitnoj zoni međunarodnog aerodroma "Šeremetjevo" u Moskvi, gde je doleteo iz Hongkonga.

Morales je večeras ponovo izrazio spremnost da Snoudenu da azil, sledeći sva "diplomatska pravila i međunarodne sporazume".

"U njegovim izjavama nema ničeg kriminalnog", rekao je Morales.
XS
SM
MD
LG