Dostupni linkovi

Selaković: Suština rekonstrukcije u promeni političke klime u Srbiji


Nikola Selaković izjavio da će predlog, odnosno odluka o tome kako će biti obavljena rekonstrukcija biti definisan do sednice Glavnog odbora SNS, 20. jula.

Selaković je podsetio da je Predsedništvo SNS na jučerašnjoj sednici donelo odluku da ovlasti presednika stranke Aleksandra Vučića da pripremi svoj predlog o tome za sednicu Glavnog odbora.

"Na sednici glavnog odbora videćemo da li će podržati, ili neće podržati taj predlog, uveren sam da hoće, a predlog će biti definisan do 20. jula", rekao je Selaković gostujući na RTV Pink.

Na pitanje da li očekuje da mesto premijera rekonstrukcijom pripadne SNS, Selaković je odgovorio da bi "naravno, to želeo".

"Naravno da bih želeo da iz moje stranke bude predsednik vlade. Bile su otvorene sve opcije, o svemu se govorilo, postoje stvari koje su realne i koje nisu realne. Predsednik stranke je govorio na tu temu i mislim da je bio jasan", naveo je Selaković.

On je naveo da je suština rekonstrukcije ne samo u smeni nekoliko ministara, državnih sekretara, pomoćnika, direktora javnih preduzeća i organa u sastavu ministarstva već da dodje do potpune promene političke klime u Srbiji, odnosa prema nekim stvarima, prema državnoj politici... Rekonstrukcijom se, kako je rekao, mora uspostaviti sistem odgovornosti.

"Ako kažemo da ćemo preduzeti smenu ministara, očekujem da to učine i drugi koalicioni partneri, a moguće je da će doći i do rotacije nekoliko ministarstva", naveo je Selaković.

Takodje je ukazao da su na sednici predsedništva SNS postavljeni jasni ciljevi za naredni period, a da je jedan od glavnih smanjenje stope nezaposlenosti na ispod 20 odsto, a da će se videti da li vlada to može da učini u roku od godinu dana.

Komentarišući rad svog ministarstva i saradnika, Selaković je rekao da je ono radilo prilično složno, kao tim, a da će celokupni rad Ministarstva pravde oceniti Glavni odbor stranke na sednici 20. jula.

Govoreći o zakonskim aktima iz oblasti pravosudja Selaković je podsetio da je Skupština Srbije za skoro godinu dana usvojila izmene i dopune 10 zakona i dve nacionalne stategije, a da je pripremljeno još osam zakona za koje se čeka stručno mišljenje i u toku je rad na još sest zakona.
XS
SM
MD
LG