Dostupni linkovi

Otvoren jubilarni filmski festival na Paliću


Dodelom priznanja za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji "Aleksandar Lifka" proslavljenom ruskom režiseru i glumacu Nikiti Mihalkovu i jednom od najvećih domaćih filmskih stvaralaca Emiru Kusturici, na Letnjoj pozornici na Paliću otvoreno je jubilarno dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić.

Na početku svečane ceremonije prikazan je kratki film "Vrata večnosti" (The Gate of Eternity) snimljen povodom 20 godina postojanja Festivala.

Festival evropskog filma Palić, jedan od najznačajnijih filmskih festivala evropskog filma, trajaće do 19. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici.

Festival će ove godine ugostiti preko 180 sineasta iz cele Evrope. Evropska filmska akademija (EFA) odlučila je da ove godine susrete filmskih stvaralaca iz cele Evrope poznate kao "A Sunday in the Country" organizuje u saradnji sa Festivalom evropskog filma Palić, a jedan od prisutnih biće i čuveni irski reditelj Džim Šeridan.

Festival je otvorilo ostvarenje "Kongres" Arija Folmana, koje je prikazano van konkurencije, dok je prvo ostvarenje prikazano u konkurenciji za nagrade holandsko ostvarenje "Borgman", reditelja Aleksa van Varmerdama.

Omaž program za dobitnike nagrade "Aleksandar Lifka", koji je sa selekcijama Omaž program posvećen dobitnicima nagrade "Erste Underground Spirit", Evropa i hrišćanstvo i Pobednici Palića činio predfestivalski program, završen je u petak, 12. jula.

Od 13. do 19. jula biće prikazani filmovi iz još sedam selekcija - Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi turski film, Novi mađarski film, Ekološki dokumentarci i Dečji program.
XS
SM
MD
LG