Dostupni linkovi

Skupština Turske oduzela vojsci pravo mešanja u politiku


Skupština Turske je u noći izmedju petka i subote - kako je objavljeno danas, izmenila jednu odavno spornu odredbu zakona o vojci, više puta korišćenu da bi se opravdali vojni udari.

Izglasan je amandman vladajuće konzervativne proislamske "Partije pravde i razvoja" (AKP), i unet u član 35. Zakona o funkcionisanju vojske, izdat posle državnog udara 1960, u kojem je do sada pisalo da je dužnost vojske "očuvanje i zaštita Republike Turske".

Turska vojska je na osnovu tog člana izvela tri državna udara - 1960, 1971. i 1980. godine, uz ocenu da civilne vlasti nisu uspele da obezbede zaštitu ustavnih principa.

Nova verzija tog člana ograničava oružane snage na "odbranu turske nacije od pretnji i opasnosti iz inostranstva, obezbedjenje i jačanje vojne sile radi efikasnog odvraćanja" i na učešće u operacijama u inostranstvu koje odobri Skupština.

Amandman je izglasan uz podršku opozicionih stranaka, sa izuzetkom "Partije nacionalističke akcije" (MHP) koja smatra da promena komplikuje zadatak vojske u borbi protiv pobune Kurda.

Nova odredba je deo predloga zakona o kojem večeras tek treba da se glasa u celini i da ga potom potpiše predsednik Republike da bi stupio na snagu.
XS
SM
MD
LG