Dostupni linkovi

Četiri južnoameričke zemlje povlače ambasadore zbog Moralesovog aviona


Četiri južnoameričke zemlje saopštile su da će povući svoje ambasadore iz Francuske, Španije, Portugala i Italije nakon što avionu predsjednika Bolivije Eva Moralesa nije dozvoljen prolaz kroz evropski vazdušni prostor.

Moralesov avion bio je na povratku iz Rusije i preusmjeren je ka Austriji usljed glasina da se unutar letjelice nalazi odbjegli nekadašnji službenik Centralne obavještajne agencije Edvard Snouden.

Brazil, Argentina, Venecuela u Urugvaj saopštili su da je incidentom prekršen međunarodni zakon i da će povući svoje predstavnike iz Francuske, Španije, Portugala i Italije.

Govoreći na samitu u Montevideu, šef urugvajske diplomatije Luis Almagro rekao je da su postupci evropskih vlada "neosnovani, diskriminatorski i arbitražni".

Evropske države su incident nazvale "nesporazumom". Francuska se izvinila, okrivljujući "konfliktne informacije", dok je Španija saopštila da su dobili informaciju da je Snouden u avionu.

Snouden je iz Hong Konga došao na međunarodni aerodrom "Šeremetjevo" u Moskvi 23. juna i od tada je u tranzitnom dijelu.
XS
SM
MD
LG