Dostupni linkovi

Obama i Putin razgovarali o slučaju Snowden


Američki predsjednik Barack Obama i predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarali su u petak naveče telefonom o slučaju Edwarda Snowdena, ali detalji razgovora do sada nisu objavljeni.

Razgovor je uslijedio nekoliko sati nakon što je bivši američki obavještajni službenik Edward Snowden izjavio da će zatražiti azil u Rusiji.

Portparol Bijele kuće Jay Carney izjavio je da je telefonski razgovor dvojice čelnika bio dogovoren još prije nekoliko dana, prenosi Reuters.

On je rekao da je Obamina administracija u kontaktu sa zemljama širom svijeta u cilju vraćanja Snowdena u Sjedinjene Države kako bi se suočio s optužbama da je odao povjerljive obavještajne informacije o tajnim programima nadzora, prenosi Reuters.

Snowden je boravio na moskovskom aerodromu Šeremtjevo otkako je doputovao iz Hong Konga 23. juna.

Upitan kakve će posljedice biti ako Rusija odobri Snowdenu azil, Carney je izjavio da je "pružanje propagandne platforme Snowdenu u suprotnosti s ranijim objavama ruske vlade o ruskoj neutralnosti".

Kazao je da to "također nije u skladu s ruskim uvjeravanjima kako ne žele da Snowden dodatno šteti američkim interesima".

U Moskvi je Putinov portparol ponovio raniji uslov prema kojem bi Snowden trebao prestati da šteti interesima Sjedinjenih Država ako želi azil u Rusiji.
XS
SM
MD
LG