Dostupni linkovi

Potpisan protokol o centru za policijsku saradnju BiH, Srbije i Crne Gore


Pregovarački timovi iz BiH, Crne Gore i Srbije parafirali su danas na Zlatiboru Protokol o uspostavljanju zajedničkog centra za policijsku saradnju, saopšteno je iz Međunarodne oraganizacije za migracije /IOM/.

Iz IOM-a, koji je organizovao trilateralni sastanak na Zlatiboru, navode da su Protokol parafirali šefovi pregovaračkih delegacija za BiH Ermin Pešto, za Crnu Goru Vukoman Žarković i za Srbiju Nebojša Purić, te da je predviđeno da ga naknadno potpišu nadležna ministarstava.

U saopštenju se navodi da su IOM u BiH i Vlada Velike Britanije obezbijedili sredstva za uspostavljanje ovog centra u okviru projekta pod nazivom "Izgradnja kapaciteta policijskih službenika za provođenje aktivnosti u zajedničkom centru za policijsku saradnju".

Cilj uspostavljanja Centra je multinacionalni i multiagencijski pristup u borbi protiv prekograničnih prijetnji i pojavnih oblika prekograničnog kriminala, a Projektom su obuhvaćeni policijski službenici iz graničnih policija BiH, Crne Gore i Srbije.

Projekat je veoma značajan za region zapadnog Balkana, s obzirom da će ojačati i dodatno razviti postojeće kapacitete agencija za provođenje zakona, što će dalje omogućiti lakši protok informacija relevantnih za bezbjednost granice, dodaje se u saopštenju.

Zajednički centar za policijsku saradnju će, kada bude operativan, omogućiti agencijama za provođenje zakona bržu razmjenu podataka, što će rezultirati preduzimanjem adekvatnih akcija, te omogućiti efikasan sistem za identifikaciju i borbu protiv prekograničnog kršenja zakona u skladu sa šengenskim standardima, čime će se kreirati struktura koja će biti praktična pretpostavka u procesu EU proširenja.

BiH i region jugoistočne Evrope i dalje su važna tranzitna ruta za nezakonite migrante, kao i za nezakonito krijumčarenje robe, ljudi, droge, oružja i ukradenih automobila.
XS
SM
MD
LG