Dostupni linkovi

Snowden ipak traži politički azil od Rusije


Tanja Lokšina, Human Rights Watch Moskva danas na aerodromu Šermetjevo
Tanja Lokšina, Human Rights Watch Moskva danas na aerodromu Šermetjevo
Bivši saradnik američke obavještajne agencije NSA Edvard Snowden ipak je odlučio da zatraži politički azil od Rusije, jer mu je onemogućeno da odleti sa moskovskog aerodroma.

Zvanični Kremlj odmah se oglasio i poručio preko Putinovog portparola da je Snowden dobrodošao, ali da je uslov da "prestane sa objavljivanjem informacija koje štete interesima SAD".

Snowden je odluku saopštio na sastanku iza zatvorenih vrata na aerodromu "Šeremtjevo" sa predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava, a izjavu je na Twitteru prenijela aktivistkinja HRW.

Sastanak je održan kod terminala F "Šeremetjeva", a prisutno je bilo 13 predstavnika HRW, AI, TI i drugih organizacija, kao i nekoliko "poznatih advokata iz Rusije".

"Trenutno mogu da prihvatim samo ponudu Rusije, jer mi nije omogućeno da putujem", prenijela je Snowdenovu izjavu aktivistkinja HRW Tanja Lokšina na Twitteru.

Ona je navela da Snowden vjeruje da je u ovakvim okolnostima bezbijedan samo u Rusiji i da će zatražiti azil, uprkos tome što ga je ranije odbio, nakon uslova predsjednika Vladimira Putina da "prestane da objavljuje informacije koje štete Sjedinjenim Američkim Državama".

Kremlj se odmah oglasio i danas, kada je objavljena Snowdena odluka, a Putinov portparol je naveo da su uslovi ostali isti.

Trenutno nije jasno da li je Snowden u potpunosti pristao na uslove Rusije, jer je Lokšina na aerodromu navela da on "nema sa čim da prestane, jer smatra da njegovo delovanje ne ugrožava SAD".

On je dodao i da se na aerodromu osjeća sigurno, da su uslovi života pristojni, ali da zna da ne može da ostane na "Šeremetjevu".
XS
SM
MD
LG