Dostupni linkovi

Pakistan:Istraga zbog objavljivanja izvješataja o Bin Ladenu


Pakistanske vojne i civilne obavještajne službe pokrenule su istragu o tome kako je izvještaj Komisije o likvidaciji Osame bin Ladena dospio u javnost.

Službe pokušavaju da utvrde da li je dokument medijima dostavio neki od članova komisije ili oni koju su bili zaduženi za izradu nacrta izvještaja.

U izvještaju, koji je objavila katarska televizijska stanica Al Jazeera, sve državne i vojne institucije okrivljene su za "kolektivni neuspjeh" zbog nesposobnosti da otkriju Bin Ladena dok je živio u Pakistanu.

U tekstu su navedeni dokazi o nestručnosti na skoro svim nivoima bezbjednosnog aparata u Pakistanu.

U izvještaju je, takođe, upućena kritika i pakistanskom rukovodstvu, jer nisu uspjeli da otkriju aktivnosti CIA na svojoj teritoriji neposredno prije upada komandosa. SAD su kritikovane zbog "nelegalnog načina" na koji je operacija obavljena.

"SAD su djelovale kao kriminalni nasilnik. Međutim, iznad svega tragičan je sveobuhvatan neuspjeh Pakistana da skoro deceniju ne otkrije Bin Ladenovo prisustvo na svojoj teritoriji ili da ne primijeti smjer u kojem se američka politika kreće prema Islamabadu, što je kulminiralo ponižavanjem pakistanskog naroda", ističe se u izvještaju Komisije za Abotabad.

Ova komisija formirana je mjesec dana nakon likvidacije Bin Ladena radi istrage o okolnostima ubistva lidera Al kaide.
XS
SM
MD
LG