Dostupni linkovi

Ubijen važan oficir sirijskih pobunjenika


Uticajni oficir pobunjeničke Slobodne sirijske armije ubijen je tokom sastanka sa predstavnicima suparničke pobunjeničke grupe koja je povezana sa Al kaidom.

Kamal Hamami, član Vrhovnog vojnog savjeta, bio je na sastanku sa predstavnicima grupe Islamska država Iraka i Levanta radi razgovora o ratnim planovima.

Portparol Sirijske slobodne armije saopštio je da je od Islamske države dobio poruku da su oni ubili Hamamija.

"Islamska držama me je pozvala teelfonom i rekla da je ubila Hamamija i da će pobiti sve članove Vrhovnog vojnog savjeta", rekao je portparol Rojtersu.

Ovaj događaj ukazuje na sve veću eskalaciju tenzija unutar pobunjeničkih redova između umjerenih struja i islamista. To ugrožava plan zapadnih i arapskih zemalja o naoružavanju pobunjenika radi svrgavanja predsjednika Bašara al Asada.

Slobodna sirijska armija formirana je 2011. godine od vojnih dezertera iz regularnih sirijskih oružanih snaga. Sjedište ove formacije je u Turskoj, a procjenjuje se da ima oko 40.000 pripadnika.

Ova struja pobunjenika imala je određenog uspjeha u okršajima sa Asadovim snagama, ali tvrdi da neće moći da pobijedi u ratu ako ne dobije savremeno naoružanje.
XS
SM
MD
LG