Dostupni linkovi

Sindikat: Poskupljenje struje u Srbiji neprihvatljivo


Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) saopštio je danas da je najavljeno poskupljenje struje neprihvatljivo, jer će zbog toga poskupeti osnovne životne namirnice, a materijalni i socijalni položaj građana biće dodatno urušen.

"Savez samostalnih sindikata Srbije poziva Vladu Srbije da još jednom preispita svoju eventualnu odluku o povećanju cene električne energije", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, poskupljenje struje uticaće na rast cena osnovnih životnih namirnica kao što su hleb, mleko, meso i prerađevine od mesa i drugih proizvoda koji su i onako među najvišim u Evropi.

"Posebno, poskupljenjem struje biće pogođeni nezaposleni, a njih je oko milion, zaposleni sa niskim primanjima i penzioneri", ocenio je SSSS.

Elektroprivreda Srbije predložila je da struja od 1. avgusta poskupi za oko 11 odsto.

Sindikat napominje da su potrošačke cene za prvih pet meseci ove godine već porasle za 11,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Obećanja Vlade Srbije da će voditi računa o materijalnom i socijalnom položaju građana, da neće dozvoliti njegovo dalje urušavanje, već da će primeniti sve neophodne mere kako bi taj položaj popravili izgleda ostaje samo u domenu praznih obećanja. Postavlja se pitanje donje granice izdržljivosti građana", navodi SSSS.

Kako se navodi, ako se Vlada Srbije u svojim antikriznim merama zalaže za štednju i protiv je povećanja zarada zaposlenih i penzija, onda bi istovremeno morala da se zalaže i protiv monopolističkih preduzeća i povećanja cena.
XS
SM
MD
LG